Vi bygger gemensamt för framtiden
För att kunna möta det ökade behovet av vård och omsorgsplatser startade vi under året planeringsarbetet för ett nytt boende i Mjölby. Ett flexibelt och funktionellt boende för framtidens vård och omsorg.
Vi bygger gemensamt för framtiden
För att kunna möta det ökade behovet av vård och omsorgsplatser startade vi under året planeringsarbetet för ett nytt boende i Mjölby. Ett flexibelt och funktionellt boende för framtidens vård och omsorg.
Antalet invånare över 80 år kommer att öka kraftigt framöver. En ålder då större behov av vård och omsorg ofta inträder. Det ställer i sin tur stora krav på framtidens bostadsbestånd.
”Den här typen av byggprojekt kräver en mängd olika kompetenser. Vi har många behov och förutsättningar att förhålla oss till. Vi har självklart fokus på behoven hos de som ska bo och arbeta här, men vi måste samtidigt förhålla oss till regler kring byggnation, arbetsmiljö och säkerhet.” Säger Kristoffer som är projektledare och anställd på service och teknikförvaltningen.
”Uppdraget ligger på service och teknikförvaltningen tillsammans med omsorgs och socialförvaltningen, men för att få med alla aspekter arbetar vi med andra förvaltningar och externa konsulter. Vi satte tidigt ihop flera arbetsgrupper med olika professioner. Exempelvis har IT en viktig roll för att bygga en infrastruktur som kan möta framtidens behov.”
Innovationshöjd för framtidssäkrad lösning
”Att sia om framtiden är svårt. Teknikutvecklingen går fort och vi kan inte säkert veta vilka tekniska möjligheter som kommer att finnas framöver och inte eller vilka behov vi kommer att ha.” säger Catherine som är delprojektledare och anställd på omsorgs och socialförvaltningen. Catherine är enhetschef för Bokens vårdboende och väl insatt i vad den här typen av verksamhet har för behov och krav.
Boendet ska ge goda förutsättningar för både personal och de boende.
”Vi har höga ambitioner. I slutändan vill vi leverera en innovativ, modern och genomtänkt byggnad. Den ska vara förberedd för trygghetsskapande teknik som möjliggör att Mjölby kommuns äldre skall kunna bo och leva självständigt med bibehållen livskvalité. Boendet ska ge goda förutsättningar för både personal och de boende.”
I Sverige finns det mycket erfarenhet och kunskap om hur man bygger boenden för äldre. Exempelvis finns det studier om hur färg, form och funktion kan användas för att skapa goda förutsättningar för den som exempelvis har kognitiva nedsättningar.
”Vi har tagit del av forskning på området, besökt andra boenden och samarbetar med engagerade referens- och konsultgrupper.”
Arbetet med det nya boendet kommer pågå fram till 2023 då verksamheten planerar att flytta in i de nya lokalerna.
Ett boende med valfrihet och självbestämmande
Boendet kommer byggas intill Lundbybadet i Mjölby. Det kommer bestå av fyra plan varav tre är boendeplan med plats för cirka åttio lägenheter. Köket kommer vara hjärtat för varje våning med flera kringliggande gemensamhetsutrymmen för samvaro eller en liten vrå för sig själv.
”Tanken är att vi serverar måltider under ett längre tidsspann som gör att man som boende har större valfrihet och självbestämmande för när man vill äta och med vem.” säger Catherine.
På nedre plan kommer det finnas café, stor samlingssal, gym samt personal- och driftutrymmen.
Frisk luft och dagsljus är viktigt för att må bra. För att locka till utevistelse kommer det finnas stora gemensamma balkonger en trädgård med både sol, skugga, växtlighet, aktivitet och stillhet. En skön takterrass i söderläge är också planerad.
0
Lägenhetsplatser för vårdboende
0
Lägenheter trygghetsboende
0
Invånare 80+ 2019
0
Invånare 80+ 2029 (prognos)
Samordnad kompetensförsörjning
Samordnad kompetensförsörjning
Kompetenskraven ökar och yrkesrollerna blir mer komplexa inom vård och omsorg. Utbildning och ständigt lärande är därför viktigt för att möta nuvarande och framtida kompetensbehov.
Under hösten gick flera av våra verksamheter och personalgrupper in i kompetensutvecklingsprojektet Evikomp. Projektet handlar om lärande på arbetsplatsen i syfte att stärka medarbetares kompetenser, öka deras förmågor samt ge möjlighet att reflektera över vardagliga situationer i arbetet.
Förhoppningen är att erfarenhetsutbytet medarbetare emellan samt mellan medarbetare och chefer bidrar till förbättrad kvalitet i verksamheterna. I och med att projektet fortgår under cirka ett år leder det troligtvis till att arbetsplatslärande som form har möjlighet att slå rot. Det i sin tur kan generera mer attraktiva och utvecklande arbetsplatser.
Evikomp är ett länsgemensamt utbildningsprojekt finansierat av Europeiska socialfonden, ESF-projekt. Det är 13 kommuner, 75 arbetsplatser, 150 chefer och 2500 vård- och omsorgspersonal som deltar i denna första omgång av Evikomp. Då detta är första omgången med Evikomp är vi till stor del medskapare i projektet, det gör att vi kan ge feedback som påverkar och förändrar projektet och dess innehåll.
Evikomp har en lärplattform med åtta olika utbildningsspår som spänner över vård- och omsorgsområdet. Varje utbildningsspår har sju moduler eller lektioner. Ett spår är obligatoriskt och det är diskrimineringspåret, därefter väljer verksamheterna ut ytterligare tre spår som de arbetar med.
Modulerna består av korta filmer som visar vanligt förekommande situationer, poddar, reflektionsfrågor samt länkar till information, lagar och riktlinjer kring de aktuella ämnena. Filmerna är tänkta att fungera som underlag för reflektion och diskussion i arbetsgruppen, på så sätt skapas gemensamt lärande.
Samverkan för ett resurseffektivt arbete
Samverkan för ett resurseffektivt arbete
Att dela kunskap, erfarenhet och resurser är viktigt för att på ett smart och effektivt sätt ständigt utveckla vår verksamhet. Vi har stort fokus på erfarenhetsutbyte och samverkan både internt och externt.
Självständigt boende för äldre
Trygghetsboende är en boendeform där Bostadsbolaget och kommunen samverkar i syfte att skapa självständigt boende för äldre. Det riktar sig till den som fyllt 65 år och som av olika skäl kan känna sig otrygg i sitt nuvarande boende och som önskar större möjligheter till gemenskap med andra äldre i sitt boende.
Trygghetsboendet kan erbjuda moderna, fullt tillgängliga lägenheter samt gott om gemensamma utrymmen för social samvaro och aktiviteter för den som önskar. Dagtid arbetar en trygghetsvärd i huset för att främja sociala aktiviteter.
Gemensam utveckling mellan kommun och region
Ledningsgrupp vård och omsorg, LGVO, utgör tjänstemannadelen i den regionala samverkans- och stödstrukturen. I denna arbetsgrupp ingår vår förvaltningschef.
LGVO är Region Östergötland och länets tretton kommuners gemensamma organ för ledning och styrning av länsövergripande utvecklingsarbeten och gemensam kunskapsstyrning inom vård och omsorg.
Nätverk för e-hälsa i Östergötland
Vi ingår i Östergötlands e-hälsonätverk för erfarenhets- och informationsutbyte gällande digital utveckling. Våra överlappande erfarenheter gör att vi kan ta hjälp av varandra när vi tittar på att införa nya lösningar i våra verksamheter.
Beställarnätverk för att modernisera verksamhetssystem
SKR driver ett beställarnätverk för att stödja kommunerna i arbetet med att modernisera och digitalisera sina verksamhetssystem. Vår utvecklingsledare för digitalisering ingår i detta nätverk.
Att öka digitaliseringen inom socialtjänsten skulle kunna medföra effektivare arbetsprocesser, bättre arbetsmiljö, större kunskap om verksamheterna och mer tid för brukarna. Nätverket arbetar med att ta fram vägledningar och stödmaterial, sprida goda exempel och undersöka möjligheten för ett antal kommuner att genomföra en innovationsupphandling av verksamhetssystem.
Primärvård
Den kommunala hemsjukvården har ett nära samarbete med vårdcentralerna i Mjölby, Skänninge och Mantorp.
Förvaltningen utgår alltid från patientens behov och anpassar våra tjänster efter det. Verksamheten gör uppföljningar och bedömningar på uppdrag av vårdcentralerna på de patienter som inte kan ta sig dit. Det kan handla om att en patient som ordinerats läkemedel för högt blodtryck, detta vill läkaren sedan följa upp genom att hemsjukvården kontrollerar blodtrycket i hemmet och återkopplar till ansvarig läkare. Ibland kan även ett läkarbesök behöva ske i hemmet vilket samordnas av oss.
Meningsfulla möten mellan generationer
Ung omsorg vill skapa meningsfulla möten mellan generationer och ge unga en utvecklande start i arbetslivet. Genom Ung omsorg får de äldre en meningsfull fritid och social samvaro samtidigt som unga får ett givande och utvecklande extrajobb.
Ung omsorg deltar vid promenader med rullstolsburna äldre i solen, läser högt ur dagens tidning, spelar spel eller bara umgås ihop över en fika.
Sedan januari 2019 har Ung Omsorg ett samarbete med Mjölby kommun och finns idag på sex äldreboenden i kommunen.
Samverkan för en trygg uppväxt
Individ- och familjeomsorgen, IFO, och utbildningsförvaltningen har ett nära samarbete för att fånga upp barn och unga som behöver extra stöd i livet.
Alla yrkesgrupper som arbetar med barn har ett stort ansvar för att tidiga insatser kommer till stånd inom ramen för respektive verksamhet samt samverka med andra när behov finns. IFO, skolan och elevhälsan arbetar tillsammans för att utveckla respektive verksamhet med fokus på förebyggande arbetet för att så långt det är möjligt förhindra att barn på något sätt ska fara illa.
Kontinuerlig kunskapsöverföring om varandras verksamheter är grundläggande för att förbättra samverkan i individärenden. Här har vi löpande professionsövergripande träffar och gemensam fortbildning. Det kan handla om skolfrånvaro, orosanmälningar, förtryck och extremism
Goda förutsättningar för digital utveckling
En stor del av verksamhetsutveckling kräver teknik och digitalt stöd idag. Det är viktigt att vi tidigt samarbetar och rådgör med kommunens IT-avdelning för att skapa goda förutsättningar för en smidig implementering och en hållbar lösning. IT har också en avgörande roll för den digitala infrastruktur och här är det viktigt att vi förmedlar våra behov.
Varje månad träffas alla kommunens förvaltningar i ett IT-råd för att diskutera och samköra olika IT-relaterade projekt i verksamheten.