En kris i livet kan drabba alla
I stort sett alla kommer någon gång att hamna i en kris. Krisen kan komma plötsligt eller utlösas av något som du har levt med en längre tid. Hur du reagerar under en kris och hur länge den pågår är olika från person till person. En kris går alltid över. Ibland kan du behöva stöd eller hjälp att bearbeta det som har hänt.
Att närvara både fysiskt och psykiskt
Att närvara både fysiskt och psykiskt
Alla, barn, ungdomar, föräldrar och vuxna kan behöva stöd i livet. Då finns Råd stöd och behandling som erbjuder stöd i många olika former.
”Vi har människan i fokus och strävar efter en stor delaktighet där den enskildes egna resurser ska komma i ljuset.” berättar Jenny Nybacka som är enhetschef på Råd stöd och behandling.
”Våra arbetsmetoder bygger på evidens och beprövad erfarenhet och vi erbjuder stöd både i grupp och enskilt. Orsaken till att man kommer till oss kan bland annat handla om stökiga familjerelationer, våld eller olika beroendebeteenden.”
Just nu pågår flera olika gruppbehandlingar inom enheten. Det är olika föräldraprogram, barngrupp för barn som upplevt konflikter eller våld i sin hemsituation, anhörigstödsgrupp, återfallsprevention samt grupp för spelmissbruk.
”Några exempel på stödinsatser är att kvinnor och män som upplevt våld i nära relation kan få hjälp att ta steget att lämna en destruktiv miljö och hitta nya levnadsstrategier. Föräldrar som separerat och behöver få stöd och vägledning kan genom samarbetssamtal komma överens om viktiga frågor så som vårdnad, boende och umgänge.”
Vård stöd och behandling finns till för alla kommunens medborgare. I många fall av de som söker stöd och vägledning finns barn, något Jenny brinner lite extra för är barn.
”Barn och föräldrar som är i behov av stöd är en målgrupp som engagerar mig, något jag tror märks i mitt vardagliga arbete. Barn är de mest utsatta i samhället och vi måste lyssna på dem och våga ställa de svåra frågorna.”
Ledarskap och engagemang
Stötta, vägleda och skapa goda förutsättningar för sin medarbetare är egenskaper som är framträdande i Jennys ledarskap.
”Som enhetschef strävar jag efter att vara närvarande både fysiskt och psykiskt samt att ge medarbetare mandat att utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Jag sätter stort värde i medarbetarsamtalet, det är ett bra tillfälle att få prata ostört och fokuserat.”
Vägen är aldrig spikrak och det är det som är utmaningen. Som ledare måste man se det som en utmaning, en rolig utmaning.
För att vägleda och hjälpa andra i svåra situationer krävs engagemang. På frågan hur Jenny arbetar svarar hon.
”Att vara lyhörd, ge tydlig återkoppling och att göra det man åtagit sig, tror jag är bra verktyg för att få andra engagerade. Men vägen är aldrig spikrak och det är det som är utmaningen. Som ledare måste man se det som en utmaning, en rolig utmaning. När medarbetare utvecklas och klarar av svåra situationer i arbetet, blir jag också stolt och får ny energi.”
Digitalt stöd vid beroende
Digitalt stöd vid beroende
Beroende är ett stort samhällsproblem och innebär ett enormt lidande för dessa individer och inte minst deras familjer. Idag kompletterar vi våra behandlingar med en digital, medicinteknisk produkt vid skadligt bruk av alkohol, något som gett goda resultat.
Enheten råd, stöd och behandling arbetar alltid med att utveckla sin verksamhet, ett fokusområde är att komplettera våra behandlingsmetoder med digitala stöd.
Med hjälp av Previct kan personer som behandlas för alkoholproblem utföra delar av behandlingen i sin egen hemmiljö. Previct består av en app och en alkoholmätare där användaren får stöd och påminnelser att utföra uppgifter och rutiner för att skapa positiva beteendemönster. Via appen kan de även få kontakt med sin behandlare var de än befinner sig. Idag används Previct främst av personer som har barn eller allvarlig alkoholkonsumtion. Vården sker alltid på vårdtagarens villkor och behandlingen sker till stor del i patienten vardag.
Arbetsmetoden har gett goda resultat och skapat trygghet och stöd för både patient och vårdgivare. Vårdgivaren får realtidsinformation om beteendeförändringar och terapiföljsamhet, vilket möjliggör individanpassade vårdinsatser samt möjlighet att tidigt agera vid avvikelser från vårdplanen.
Tack vare verktyget har barn kunnat återförenas med sin förälder i sin hemmiljö. Vi kommer fortsätta använda verktyget och framförallt i familjer där det finns barn och där en hemmaplanslösning kan förhindra en placering av både barn och vuxna.